Hoe de perfecte bloembollen te planten

Wilt u dit seizoen een vleugje kleur in uw tuin brengen? Dan zijn bloembollen een geweldige manier om dat te doen. Van heldere en vrolijke narcissen tot het diepe paars van krokussen, bloembollen bieden een verscheidenheid aan kleuren voor uw tuin. Hier is alles wat u moet weten over het bestellen van bloembollen en het planten ervan voor maximaal plezier!

 

Bloembollen bestellen

De eerste stap bij het planten van bloembollen is het bestellen ervan. Als je bij een online verkoper bestelt, heb je toegang tot een verscheidenheid aan soorten, maten en kleuren bollen. Lees eerst de reviews over de verschillende soorten voordat u uw keuze maakt; sommige zijn wellicht beter geschikt voor een bepaald klimaat of bepaalde bodemgesteldheid dan andere. Bedenk ook wanneer elk type bol bloeit; als u de hele lente en zomerbloemen wilt, kies dan een soort die op verschillende tijdstippen bloeit.

 

Let er bij het selecteren van uw bollen op dat ze stevig zijn en geen zachte plekken of beschimmelde plekken vertonen. Kijk ook naar de wortels; die moeten gezond en sterk zijn – niet verwelkt of uitgedroogd. Als je eenmaal je bollen hebt uitgezocht en een bestelling hebt geplaatst, is het tijd om je klaar te maken voor het planten!

 

Bloembollen planten

Bij het planten van bloembollen zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. Ten eerste, zoek een plek met goed doorlatende grond en veel zonlicht – de meeste bloemen hebben minstens 6 uur per dag nodig. Het is altijd het beste om bestaande vegetatie op te graven voordat u nieuwe planten plaatst. Maak het gat klaar door het twee keer zo breed te graven als de bol lang is (bijvoorbeeld 3 inches diep voor een bol van 1 ½ inch). Plaats de bol in het gat met de wortelzijde naar beneden; bedek het met aarde en druk het voorzichtig aan zodat het goed vastzit, maar niet te strak. Opmerking: als uw grond niet goed genoeg draineert om direct buiten te planten, begin dan eerst binnen met oppotten voordat u naar buiten gaat zodra de zaailingen uitlopen!                     Geef na het planten grondig water en zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot schimmelgroei door oververzadiging van het vocht in de grond, waardoor de bloei helemaal kan uitblijven! Leg na het water geven mulch rond elke plant om te beschermen tegen extreme temperaturen (vooral tijdens de wintermaanden) en om te helpen het vocht vast te houden tussen twee waterbeurten door. Tot slot – achterover leunen en wachten! Afhankelijk van de temperatuur en de bodemkwaliteit kunt u 2 tot 6 weken na het planten bloei verwachten – geniet van uw prachtige lentescherm!

 

Het planten van bloembollen is een gemakkelijke manier om dit seizoen kleur en leven in elke tuinruimte te brengen – of u nu gloednieuw of ervaren bent in het tuinieren! Denk eraan – kies stevige bollen zonder zachte plekken of beschimmelde plekken als u online bestelt; maak gaten die twee keer zo breed zijn als de bol hoog is voor optimale drainage; geef grondig water na het planten, maar vermijd overbewatering; voeg mulch toe rond elke plant ter bescherming; leun dan achterover en kijk hoe de bloemen tot leven komen! Met een beetje geduld en moeite heb je in een mum van tijd prachtige voorjaarsbloemen! Veel plezier!

Blogs

Breng jouw tuindromen tot leven met Postmus

Lees verder

Je tuinmeubelen knutselen met rotan vlechtmaterialen

Lees verder

Hoe de perfecte bloembollen te planten

Lees verder